Sidestik


Sidestik


Av, av, av! Du oplever en skarp, dyb, krampende smerte i siden af maven, helt oppe under ribbenskanten, og for hvert skridt øges smerten. Møg-irriterende og ubehageligt er det, og det kan ødelægge en god træning fordi du enten må stoppe eller skrue ned for tempoet.Sidestik kan forekomme i begge sider af maven, og selvom de fleste af os har oplevet det, er det endnu ikke lykkedes forskerne at finde en præcis forklaring på fænomenet.

Hvem og hvornår?

Sidestik opstår typisk ved anstrengende fysisk aktivitet, oftest ved løb, svømning, spring eller ridning – og ofte når vi ikke har varmet op. Formentlig udløses sidestikket af en spændingstilstand i bughulen, ryggen eller mellem gulvs-muskulaturen, og man mener det forekommer mindst én gang om året hos 60 pct. af alle løbere. Risikoen for sidestik er højere efter et større måltid, hvor blodgennemstrømningen i mave-tarm-kanalen øges. Fænomenet er svært at forske i fordi man ikke kan fremkalde sidestik på kommando. Men man ved at der er tale om godartede smerter som opstår og forsvinder spontant. Smerterne kan være meget generende, men man behøver ikke være bange for at træne igennem – sidestik er ikke farligt.

Sidestik og smerternes intensitet har ingen relation til ens træningstilstand og kan forekomme hos selv veltrænede eliteidrætsudøvere. Risikoen nedsættes med alderen og har hverken relation til køn eller BMI (body mass index).

Teorier om sidestik

Der findes en række teorier om hvad sidestik skyldes. Man har blandt andet tidligere troet at sidestik kunne skyldes mangel på ilt til mellemgulvs-musklerne, men den teori er man gået bort fra. I dag opererer man blandt andet med teorier om at sidestik skyldes irritation af
bughinden, et øget træk på ledbåndene til leveren eller en generelt øget spænding/stress på organer, ledbånd og muskler i maveregionen. Andre forbinder sidestik med en dysfunktion i ryggens led eller to af kropsstammens store muskler.

Øvelse

Hvis du ofte får sidestik, kan denne øvelse være god til at nedsætte stress og muskelspændinger i bugmuskulaturen: Læg dig på gulvet, placer en hånd på maven og træk vejret dybt. Du trækker vejret rigtigt hvis du mærker at din hånd løftes op af maven når du trækker vejret dybt. Hvis du mærker at kun brystet løftes, trækker du ikke vejret korrekt.
Placer nu dine fingre oppe under ribbenene, og mærk at du stadig trækker vejret dybt mens du langsomt og blødt presser op mod mellemgulvet til du mærker en let modstand.
Her holder du et let tryk i 30 sek. Gentag 3-5 gange, ca. 5–10 min. før du skal ud at løbe.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Hvordan bliver man stærkere?

Stabilitetstræning